Historia

Jag växte upp på en liten ö i Göteborgs skärgård och ända sedan jag var väldigt liten, tre år har det sagts mig, så hade jag tjatat om att få en egen hund.

Mina föräldrar ville inte ha någon hund så istället hänvisades jag till att låna och promenera med öns alla hundar. Det var den vita storpudeln, en cocker-flicka, silverpudelherrarna Titt och Tätt, ett par schäfrar och två skottar. Där fanns även den vackra afgahn-tiken Cheeta som då och då rymde från sin matte och kom springande hem till oss. Hon ställde sig att skälla utanför vår dörr och när hon blev insläppt, rusade hon rakt fram till kylskåpet, skällde åter uppfodrande och var inte nöjd förrän hon fått sig en godbit.

Alla fick de min kärlek, ja till och med den fula och elaka gatukorsningen Palle. Han fick min far att låsa in sig i vardagsrummet tillsammans med min lillebror en hel eftermiddag. Allt för att rädda sig från angrepp från den ilskne Palle, som jag hade lovat att passa just denna dag.

En dag hade en av öns sommargäster med sig en hund som fick alla de andra hundarna att förblekna. Det var en röd saluki-tik som hette Radja och hon blev min vän under några somrar.

Så till slut, när jag var arton år, fick jag min egen hett efterlängtade saluki utav min dåvarande pojkvän och nuvarande sambo, Rune.
En guldfärgad liten vildhjärna som hette Jessie. Hon älskade alla andra hundar så efter ett par år skaffade vi en kompis till henne. Det var den röda Chabina Pari Kashma, som så småningom blev mor till vår D-kull.

Några år senare kom så vår stamtik in i huset. Det var Int Nord Ch, Baklava. Jag hade sett henne på en utställning och tyckte att hon var den vackraste saluki jag någonsin sett. När jag en tid senare fick höra att hon skulle omplaceras, var jag inte sen att ringa upp hennes uppfödare och ägare Kerstin Abrahamsson. Efter ytterligare några telefonsamtal med Kerstin, kunde vi äntligen åka och hämta hem Baklava, eller Isabell, som hon kallades.

Isabells första kull föddes den sextonde oktober 1978.
Far till valparna var Int Nord Ch, Sedeki Hamah.
I denna kull fanns bl.a. Int Nord Ch, Baklavas Ahsan-Min, som blev kvar i huset. Han regerade så småningom över vår salukiflock med sitt lugn och sin stora värdighet, fram till sin död vid femton års ålder.
1983 och 1987 var Ahsan-Min vinstrikaste saluki. Han blev far till 39 championbarn.

Hans grågrizzle syster Int Nord Ch, Baklavas Axira-Gamil, blev stamtik på kennel Volante.
Nord Ch, Baklavas Asal-Hilw blev mor till vår E-kull samt mor till kennel Hamahdans A och B-kullar med bl.a. Int Nord Ch, Hamahdans Alexandra och Int Nord Ch, Hamahdans Budmash.

Sammanlagt har nitton kullar med underbara saluki-valpar sett dagens ljus hos oss. Drygt 40 av dessa valpar har blivit champions.
Långt ifrån alla har blivit utställda utan ”bara” blivit trevliga sällskap och livskamrater i sina familjer.
1994 tilldelades kenneln Sv Kennelklubbens förtjänsttecken - Hamiltonplacketten.

Som extra bonus har åren med denna fascinerande ras dessutom gett oss många goda vänner, både genom valpköpare och genom andra kontakter inom rasen.

Hällingsjö, april 2001


Monica Nilsson


S